Sjukling

Just nu är jag hemma och är sjukling, ber om ursäkt för att jag inte bloggat på ett tag. Funderar lite på att ta upp lite om olika drycker man har till fikat osv, typ kaffe och te. Skulle det vara intressant?

Inspiration

Kladdkaka

Vi hade vänner över i fredags och bjöd på trerätters + lite kortspel, hur trevligt som helst! Försökte mobilblogga där ett tag men gav upp då appen för detta krashade 15ggr. Hur som helst tänkte jag lägga upp ett recept på en hederlig kladdkaka, detta recept har används i min familj under min uppväxt och samma recept finns i nästan alla kokböcker ffa Icas rutiga kokbok. 
 
 
Ingredienser:
100g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3/4 - 1 dl kako
1 tsk vaniljsocker
 
- smält matfettet
- vispa ägg och socker pösigt
- rör samman alla ingredienserna
- smöra en form och klä ev formen med ströbröd (valfritt)
- grädda långt ner i ugnen på 175 grader i 15min
- låt kakan vila innan servering
 
Personligen så tyckte jag att kakan blev lite väl kladdig om man bara gräddade den i 15min så jag gräddade den lite längre ca 17 min. Men detta är en smaksak så man kan prova sig fram och hitta konsistensen man själv tycker är bäst.
 
Om man vill kan man även smaksätta sin kladdkak, jag smaksatte våran med ca 1/2 tsk chiliflingor men man kan även använda nötter, jordnötssmör, chokladbitar, kaffe eller varför inte någon likör, whiskey eller konjak?
 
Man kan även garnera kladdkakan med olika saker, vid påsk så spritsade jag chokladmousse och jordnötssmörsgrädde på kakan jag gjorde till min morfar som ni kanske minns? Fantasin sätter gränserna!
 
 
 
Hoppas ni lyckas med kladdkakan!
 

Inspiration

Choklad och jordnötskakor

Choklad och jordnötskakor var vad jag bakade tidigare, de blev lyckade trots min otur.
 
 
Deg 1: chokladkakor

100g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
 
 
Deg 2: jornötskakor
 
100g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
2 msk jordnötssmör
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
 
Gör de olika degarna i olika bunkar, stegen är desamma i hur man blandar ihop dem
1. Vispa samman smör, socker och sirap (gärna med elvisp)
2. Blanda i resten
3. Dela upp smetarna i 4 delar/ smet och rullade ut i längder, para sedan ihop två längder av olika färg och rulla samman dessa så att de sitter ihop och plattade ut dem på plåten.
4. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15min.
5. Skär kakorna i lagom stora bitar innan de svalnat.
 
 
Lycka till!

Just nu..

.. bakas det kakor igen, lite av ett experiment. Hoppas dom blir bra.

RSS 2.0