Jordgubbsbullar

De här bullarna är perfekta om man inte gillar så sött fikabröd plus att det är väldigt sommriga då de innehåller hemmagjord jordgubbssylt eller köpt sådan om man inte orkar göra sin egen.
 
Jag använder alltid receptet som stå på mjölpåsen till degen. Den brukar bli bra och det blir ca 40 bullar av det.
 
Ingredienser till degen:
150g smör eller margarin
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 krm salt
1,4 l vetemjöl
Hyvlad mandel
 
Fyllning:
Jordgubbssylt
 
1. Smält smöret i en kastrull och addera mjölken
2. Smula ner gästen i en bunke
3. Känn om smöret + mjölken är finngervarm, häll sedan ner lite i bunken och lös upp gästen
4. Häll i rästen av spadet och saltet samt sockret.
5. Addera mjölet och arbeta till en smidig deg. Spara 1 dl av mjölet till utbakning
6. Låt gäsa 30 min och knåda sen degen lite och låt därefter degen gäsa ytterliggare 20 min.
7. Dela degen i två delar och kavla sedan ut en av bitarna till en lagom tjock rektangel.
8. Bred ut jordgubbssylten i ett tunt jämt lager och rulla sedan ihop till en rulle.
9. Skär rullen i ca 20 lagom tjocka delar och lägg varje del i en bullform och låt gäsa 15.Upprepa med nästa del.
10. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel
11. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 5-10 min
 
Jordgubbsbullar innan gräddning, blev tyvärr inga fler bilder på dem.
 
Tycker man inte om jordgubbssmaken eller tycker att det inte smakade så mycket kan man byta ut sylten till en sylt som smakar mer t.ex. hallonsyllt eller varför inte prova med blåbär? Fantasin sätter gränserna.
 
Lycka till med bullarna!
 
 

Rabarbermuffins

Inspirerad av vad den tidiga sommaren alltid har att erbjuda, nämligen rabarber kommer här ett recept på rabarbermuffins. Dom blev himmelska och perfekta till midsommarfikat.
 
 
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
75g margarin
1 dl mjölk (vatten eller grädde)
2-3 normalstor rabarberstjälkar skalade och klippta/skurna till 0.5 cm stora bitar.
 
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält smöret och häll sedan i mjölken, känn om fingervarmt.
3. I med de torra ingredienserna sen mjölken+smöret rör ihop till en jämn smet
4. Häll smeten i formar och lägg sedan 4 st rabarberbitar/muffins sen in i ugnen
5. Grädda i mitten av ugnen på 175grader i 15min.
6. När muffinsen svalnat sila över lite florsocker.
 
Lycka till! 

Det är inte roligt..

.. att lida av någonting som man inte riktigt kan kontrollera. Nu kommer ett litet inlägg om ett problem jag har, ett problem som ibland styr mitt liv och är lite utav andledningen till att jag inte uppdaterat här på ett tag. Jag har IBS och jag lider utav det i viss mån. Speciellt vid vissa tillfällen. För er som inte vet vad IBS är så står det för Irritated Bowel Syndrome, irritabel kolon eller känslig tarm som det också kallas. Men detta menas att man har en kännslig tarm helt enkelt, man kan få magknip, diarre, bli förstoppad, gasig mm. och det spelar egentligen ingen roll vad man äter. En sak som du kan äta ena dagen kan du inte äta nästa och så vidare.
 
Det är inte roligt att behöva gå hem från jobbet för att magen krånglar och man måste gå hem från sitt arbete. jag tar mitt arbete väldigt seriöst och eftersom jag jobbar med människor och behöver finnas på plats för att kunna jobba är mina problem väldigt störande. Det är inte roligt att känna att du sviker dina arbetskamrater eller lämnar dem i sticket när du måste gå hem. 
 
Det sistnämnda är det jag jobbar mest med, det är ok att vara hemma för man mår dåligt, man sviker inte sina arbetskamrater. Jag skulle inte vara till någon större nytta på jobbet med tanke på att det är jobbigt att ens röra sig. Jag är väldigt tacksam för de fina arbetskamraterna jag har som är så förstående.
 
Det finns mediciner som lindrar symptomen tillfälligt men som samtidigt eventuellt gör någon av de andra symptomen värre om man äter de för ofta.
 
Det jag ibland lider av är inget ovanligt utan blir allt vanligare i samhället, man kan ha dessa besvär mer eller mindre i olika perioder. Jag hoppas att dessa problem blir ett mer diskuterat ämne så att man kan komma på bättre och smartare råd för de som lider av sina problem. 
 
 
RSS 2.0