Gott kaffe med kaffepress

För att fira att det är internationella kaffedagen idag så lägger jag upp en lite guide för hur man brygger kaffe i en kaffepress.
 
 
1. Koka upp vatten i en kastrull/vattenkokare och låt sedan vattnet stå i 3 minuter så att de får svalna lite (ca 97 grader)
 
2. Häll under tiden kaffe i din press, ett kaffemått per kopp. Ett kaffemått är 25ml
 
3. Häll över rätt mängd vatten, låt dra i 3-5 minuter. Använd gärna metallkanten på pressen som mått till hur mycket vatten jag skall hälla i.
 
4. Pressa sedan ned pressen försiktigt och häll upp kaffet
 
 
 
 

Ny mugg till samlingen

Häromdagen så köpte jag den nya Filippa K muggen, ah kärlek! Jag verkligen älskar dessa muggar! Det är så roligt att ha dom i olika mönster och att det kommer ut ett nytt mönster varje år. Invigd idag blev den också, med kapselkaffe så klart. Jag kan knappt bärga mig tills nästa mönster kommer ut.
 
      
 
Vilka muggar/koppar dricker ni hälst kaffe/te ur?

Vit kladdkaka med blåbär och kardemumma

I torsdags hade vi månadsfika på jobbet och det var vår tur att baka den här gången. Så i onsdags bakade jag en vit kladdkaka med kardemumma och blåbär. Det är så roligt när inspirationen slår till och man har ork att baka också. Den skull kanske ha varit lite längre i ugnen så hade jag varit nöjd men god blev den!
 
 
 
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
100g smör
100g vit choklad
2,5 dl mjöl (2,75 dl glutenfritt mjöl)
2 tsk vaniljsocker
1 nypa kardemumma
ca 250g blåbär (1 köpt paket med amerikanska blåbär)
 
Utförande:
1. Sätt ugnen på 200grader
2.  Vispa ägg och socker pösigt
3.  Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen, rör sedan försiktigt ner blandningen i äggsmeten
4.  Rör ner mjöl och vaniljsocker försiktigt
5.  Häll ner smeten i en smord form och grädda i ugnen i 25min
6.  När kakan svalnat kan man pudra den med florsocker (Valfritt)
 
 
 
RSS 2.0