Just nu..

.. snart dax för examenshögtid!

Leilas kolakakor

Tidgare idag bakade jag kolakakor som ni såg och det är Leilas kolakakor, dom blev jättegoda! Enkla att göra var dom också. Receptet som jag använde är hemtat från Leilas hemsida: http://www.leila.se/leilas-kolasnittar/leilas-recept/bakverk/index1,23.htm?id=2677
 
 
Ingredienser:
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
  • Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
  • Dela degen och rulla ut till två längder.
  • Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
  • Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
  • Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
 
Det blev en annorlunda smak på kakorna med lite ingerfära i så ett tips från mig är att man kan prova sig fram och addera smaker som man själv tycker om, kanske lite julkryddor eller varför inte någon citrusfrukt? Nu blir det till att fixa lite mat sen iväg med kakor till några vänner och kolla på film.

Just nu..

.. bakar jag Leilas kolakakor.

Inspiration

Leila är en ssjukt inspirerande person för mig, när hon bakar står världen still för en stund och det existerar bara det hon bakar. Jag tycker hon är helt underbar och en källa till motivation och inspiration. Det finns inga ord som med lätthet kan beskriva denna människa.
 
 
Vad är eran inspiration?

Basrecept (vaniljmuffins)

Jag tänkte förbättra detta beskrivningen av mitt basrecept som jag vanligtvis använder med lite bilder och utförligare beskrivning. Hoppas ni kommer gilla beskrivningen.
 
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
75g margarin
1 dl mjölk (vatten eller grädde)
 
 
1. Knäck äggen i en bunke och häll i sockret. Vispa dessa fluffigt.

 
2. Smält margarin eller smör på mellanvärme. När allt smällt häll i mjölken och kolla om den är fingervarm.
 
 
3. Häll i mjölet, vaniljsocker och bakpulver i bunken med äggen och sockret. Häll sedan ner den fingervarma blandningen av mjölk + margaring vispa samman till en smet.
 
 
4. Häll upp i formarna, använd gärna en muffinsplåt. En sats smet räcker till 12st muffins om man använder en 12 håls plåt ca 20 st muffins om man använder en vanlig plåt. Grädda i ugnen på 175 grader i 15-20 min.
 
 
 
Detta är hur jag gör basen till mina muffins, man kan addera alla möjliga saker i smeten eller ovanpå vilket jag har visat några exempel. Lycka till med bakandet!

Kval caps med LINDA

Igår var jag och min vapendragare Bea med och sällskapsspelade caps i LINDAS kval caps. Det var en helt ok och trevlig kväll, jag träffade sjukt mycket mysigt och roligt folk. Efter capsen så gick vi till Bunkern för lite mat, dricka och mer mysigt folk.
 
 
Det är bara andra gången jag spelar och tycker att det gick hyfsat. Undrar varför jag inte varit med på detta tidigare? Meningen med caps är att man ska ha ett glas som är sitt som ska stå i en ring på benlängds avstånd från deltagarna. Man ska sedna kasta en kapsyl i en annan spelares glas och om du träffar ska dennaa sedan kasta i ditt och så håller det på så tills någon av dessa två missar. Den som missar får sedan dricka ur sitt glas, hålla ur kapsylerna och fylla på ny dricka. Träffar man någon annans glas blir det felcaps och man får drick upp sitt glas. Lite enkelt förklarat för er som inte vet.
 
 
Jag tycker Tavemarks min förklarar resten av kvällen. Nu blir det frukost. Hur har eran fredag varit?
 
 
 
 

Just nu..

.. bakas det muffins ^-^

Just nu..

.. sitter jag med en kopp te och lite fruktsallad och kopplar av framför tvn. Efter den här veckan är jag värd en riktig avkoppling. Vad kan då vara bättre än en mysig söndagsmiddag i goda vänners sällskap följt av mys i soffan med mitt favorit te?

På ett ögonblick så var jag tillbaka

Detta är vad som mest kan beskriva fredagens middag på Nya Peking. Till min stora glädje såg jag att man kunde få wonton soppa som förrätt. Wontons är en typ av dumplings, tunna degknyten med vanligen kött som fyllning som man kockar och de äts med eller utan soppa.
 
Så fort jag stoppade en wonton i munnen så var det som att vara tillbaka i Kina, smaken flödade och för ett ögonblick så var jag tillbaka i resturangen vi oftast åt på. Jag kunde till och med erinra mig ljuden av trafiken och folkströmmen utanför. Det var en härlig kännsla, just dumblings är en av de saker jag saknar med Kina som jag märker av just såhär i efterhand.
 
Den andra maten var också helt ok men inte alls lika som dumplingsarna, även om anka med bambu och champinjoner inte var helt fel. Jätteräkorna var goda dom med men det som gjorde hela min kväll var kött i små degknyten, helt vanlig kinesisk husmanskost. Vardagsmat helt enkelt. Det är sjukt vad glad och lycklig man kan bli av småsaker.
 
 
Efter middagen gick vi och såg på bio, Expendables 2. Helt ok film, rolig på sina ställen men ingenting jag normalt skulle se.
 


Just nu..

.. går jag en mysig morgon promenad ^-^

The dream continues

Äntligen fick jag hem Shakespears collected works som jag beställde förra veckan. Det känns alltid lika mysigt att få hem en till bok till mitt kommande bibliotek. Jag längtar verkligen tills jag kan få börja läsa några av mina klassiker. Det är väll det enda possitiva med att jag pendlar, jag har lite mer tid då jag kan läsa.
 
 
Nej nu blir det till att kolla lite på tv innan jag somnar, vad gillar ni för böcker?

Citron och ingerfärsmuffins med mörk chockladtopping

Använd basreceptet jag skrev tidigare. Riv skalet av en hel citron och pressa ner saften från halva sedan finhackar du en 1x1 cm ingerfärs bit och ha ner i smeten. Häll upp smeten formarna och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca15-20 min. Smält sedan mörk blockchoklad i vattenbad och smeta ut på de svalnade muffinsarna och dekorera ev med något fint strössel. Låt toppingen svalna innan servering.
 


Lycka till med bakandet!

Back on track

Förlåt för det långa uppehållet. Det har varit lite mycket nu med det nya jobbet och de nya tiderna osv. För er som inte vet så har jag fått ett halvårs vikariat på blodcentralen i Karlskoga. Där jobbar jag nu med att tappa plasma och blod. Det är hur kul som helst och jag har kärt mig så mycket nya saker.

Det enda som är lite små jobbigt är att jag får gå upp så tidigt men man vänjer sig efter ett tag. I början kändes det nästan som om jag hade jetlag. Så nu när jag äntligen börjat komma igång med rutinerna osv så kan jag uppdatera lite oftare.
RSS 2.0