Choklad och jordnötstårta
Här kommer receptet till tårtan jag gjorde förra veckan. Jag är så stålt över mig själv att den blev så pass bra för att vara min allra första tårta jag gjort från grunden. Hoppas ni lyckas bra med tårtan med!
Ingredienser
Chokladbotten Chokladsmörkräm
150g smör 200g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker 5 msk kakao
1/2 dl sirap 2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3dl mjöl
4-5 msk kakao
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Jordnötsbotten Jordnötssmörkräm
150g smör 100g rumsvarmt smör
2 dl sirap 2 msk jordnötssmör
1 1/2 dl socker 1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 1/2 dl mjöl
3-4 msk jordnötssmör
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Sockerkaksbottnarna
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smör i en kastrull och addera mjölken till smöret
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och smöra en rund sockerkaksform.
Grädda i mitten av ugnen.
175 C i 45 min för chokladbotten
175 C i 35 min för jordnötsbotten
Låt sedan svalna
Smörkräm
Vispa samman ingredienserna till varje smörkräm och ställ i kylen
När sockerkaksbottnarna svalnat så skär du chokladsockerkakan i två delar
Skär sedan av toppen på jordnötsbotten
Lägg den undre delen av chokladbotten på en tallrik och bred chokladsmörkräm på den.
Placera jordnötsbotten ovanpå chokladbottnen med smörkräm på
Smöra jordnötsbotten med jordnötssmörskrämen
Lägg på den sista chokladdelen och täck sedan hela tårtan med chokladsmörkräm
Dekorera med några salta jordnötter
Lycka till
Morfars fördelsedag, månadsfika på jobbet och den fantastiska tårtan
Som jag nämnde tidigare så fyllde min morfar i onsdags och det var hur mysigt som helst att äta smörgåstårta och fika med familjen. Nu nä'r man jobbar så hinner man inte riktigt med sånna saker på vardagarna så det var hur skönt och avkopplande som helst att åka ut till mormor och morfar efter en lång dag på jobbet.
Mormor hade gjort smörgåstårta som var hur god som helst och tårtan jag gjorde blev över förväntan. Den uppskattades av alla! Dock var den väldigt mäktig så det blev rätt mycket tårta över. Det som vart över tog jag med till jobbet. Det var våran enhets tur att bjuda på fika denna månad och vilken fika stund det blev, hur mycket goda och varierade saker att äta som helst. Även på jobbet uppsakttades tårtan jättemycket.
Man blir så glad när någonting man gör som man tror blir helt misslyckat blir riktigt bra. Jag var nästan på vippen att kasta delarna till tårtan för att jag trådde att de blev dåliga. Jag är glad att jag inte gjorde det då tårtan blev väldigt fin och uppskattad.
Just nu..
.. gör jag lite pannacotta tills mamsen kommer hit på fika.
Bära eller brista?
Tårtan jag spenderade hela eftermiddagen/kvällen med att göra blir antingen jättegod eller total katastrof. Hoppas den blir god. Det enda jag behöver göra senare idag är att täcka den med smörkräm eller chockladgrädde/mousse. Jag får se hur jag gör.
Just nu..
.. bakas det tårta till min morfars födelsedag imorgon.
Cafe tavlor
Som ni säkert minns så var jag och mamma på Bra & Begagnat för ett par dagar sedan. Jag fyndade ett par tavlor som jag berättade lite om men som jag inte har hunnit visa er. Det lönar sig ibland att gå på second hand och titta runt lite!
Jag fullkomligt älskar dom här tavlorna och de passar hur bra som helst i köket, undrar om det finns fler i samma stuk? Och om det finns fler var kan man hitta dem? Dom passade så bra i köket så några fler hade inte skadat.
Det börjar ta form i köket nu, en viss stämning börjar infinna sig. Like kafé känsla över hela köket, det är bara några saker jag behöver för att jag ska känna mig helt nöjd med köket. Nu i veckan tänkte vi införskaffa en bänk och lite annat smått som behövs.
God mat, mycket skratt och välbehövligt häng
I lördags var jag hemma hos en av mina närmaste vänner Bea för att äta tre rättersmiddag som som hon gav mig i 25års present. Hela kvällen var precis vad jag behövde: avkoppling, gott skratt samt en massa småprat om allt möjligt och så klart lite matlagning och bakning. Till förrätt gjorde hon tunbrödsrullar med en röra innuti som var helt sjukt god, till varmrätt blev det baconlindad kyckling med klyftpotatis med bea. Efterätten var det roligaste av allt och mest intressanta. Den bestod av en helt ny typ av bakverk som vi provade att göra nämligen whoopie pies.
En whoopie pie är ett bakverk som påminner om en makron till viss del, den är gjord på vanligt mjöl och påminner om en kompaktare variant av muffins i själva konsistensen. Skillnden är att man spritsar ut denna fluffiga kompakta smet på en plåt och när den gräddas flyter den ut lite och bildar runda "kakor" av kompakt muffins, typ muffinsplättar. Dessa låter man sedan svalna och smetar på ex. smörkräm på baksidan av en del och lemoncurd på en annan och sätter sedan ihop dessa. De blev supergoda så detta får jag ta och prova någon gång! Jag har redan börjat tänka på smaker som går att kombinera med varandra osv.
Det är svårt att inte vara glad efter en sånhär dag, hoppas ni hade en bra lördag och framför allt en bra helg!
Just nu..
.. pysslar jag lite mer med mitt vårprojekt, det går framåt!
Just nu..
.. trerätters middag med nästa Bea, nu bakar vi whoopie pies!
Chokladbollar på tre olika vis
Här kommer receptet från gårdagens tre olika sorters chokladbollar, jag utgick från samma grundrecept för alla tre sorterna och det kan man hitta på arlas hemsida.
Ingredienser:
100g rumsvarmt smör/margarin
1 ½ dl socker
3 msk kakao
2 msk kaffe
5 dl havregryn
Blanda ingredienserna tills jämt fördelat och rulla till lagom stora bollar. Rulla dessa bollar i pärlsocker och förvara dessa bollar i frysen eller kylen. Om man inte vill använda pärlsocker går det lika bra med kokos, nötter eller strössel.
Amarettobollar
Till dessa bollar adderade jag 1 msk amaretto till ingredienserna nämnda ovan för att ge dessa chokladbollar en fyllig smak av mandel. Detta gifter sig aldeles utmärkt med kaffet och ger en mjuk och fyllig eftersmak av mandel.
Vaniljbollar
För att få till en bra vaniljsmak så adderade jag 1 msk vaniljvodka samt 1 tsk vaniljsocker till ingredienserna. Dessa bollar blir lite sötare än en vanlig chokladboll samt att kaffesmaken lyfts fram och blir en aning tydligare.
Konjaksbollar
I dessa bollar adderade jag 1msk konjak till ingredienserna, konjakssmaken passade som handen i handsken både med kakaon och kaffet i dessa bollar utan att ta över helt. Om man vill ha en mera skarpare smak kan man ha i en halv msk konjak till eller vill man inte ha så skarp smak kan man bara ha i en halv msk. Det avgör man själv.
Jag använde pärlsocker till mina chokladbollar men för att skiulja dem åt adderade jag olika typer av strössel pärlsockret jag rullade två av sorterna i så jag kunde skilja dem åt. Det gav chokladbollarna en liten egen look samtidigt som de inte stack ut alltför mycket. Så prova på olika sätta att "pynta" dina chokladbollar på, olika färger eller helt enkelt olika smaker på strösslet/garneringen? Var inte rädda för att prova er fram
Detsamma gäller vad man smaksätter sina chokladbollar med, man behöver t.ex inte ha kaffe i om man inte vill. Eller man kanske vill ha smak av något bär eller frukt, då kan man prova någon annan likör med den smak man vill ha. Det går även bra att prova sig fram med hur stark smaka av likören man vill ha.
Det är heller inte speciellt dyrt att göra chokladbollar plus att de räcker till många.
Eftermiddagar som dessa
En eftermiddag som denna önskar jag att man fick fler av. Det är dessa eftermiddagar som gör livet värt. Efter en jobbig dag på jobbet är allt man behöver två härliga människor, lite bakande av chokladbollar och en massa trevligt prat om allt möjligt. Man behöver inte prata om saker som egentligen betyder någonting eller ens verkar vättigt heller för den delen, man behöver heller inte vara någon annan ön sig själv utan man accepteras som man är just där och då. Trött, grinig eller bara helt slut, man går ner med hull och hår ändå.
Så nu sitter jag har helt avslappnad framför datorn och är sådär nöjd med livet som man kan vara ibland, ingenting som direkt bekymrar mig eller stör mig, utan saker bara är.
Kiwi och mangosmoothie
Som snabb frukust eller efter träning så brukar jag göra mig en smoothie, så fräscht och uppiggande! Så klart får man i sig en massa nyttigheter med.
Ingredienser
1-2 matskedar ica lättkvarg
1 lagom mogen banan
1-1½ dl mango skuren i bitar
2 skalade kiwi, delade i fyra delar
1-2 dl ekologisk havremjölk
I med alla ingredienserna i mixen och mixa tills den är slät och trögflytande. Servera i ett stort glas eller två små.
Enjoy!
Just nu..
.. är jag ute och spanar efter saker till köket. Ibland är second hand bra.
Vår pyssel
Jag har inte bloggat på ett tag nu för jag har varit lite upptagen med annat, ni vet livet. Sedan har jag tappat lite inspiration vad gäller bakning. Man har sådana perioder ibland och man måste tillåta sig själv att ha ha en spådan period för att komma tillbaka utan att stressa upp sig över det. För ett tag sedan postade jag en bild på ett nytt projekt jag har börjat med så jag tänkte visa er en liten glimt av hur långt jag har kommit.
Nu såhär i början av våren har jag börjat sätta lite frön osv, inget jag har gjort sen jag flyttade hemifrån. När jag var yngre och bodde hemma så var det någonting vi gjorde varje vår, så nu har vårkänslorna innfunnit sig på riktigt! Speciellt nu när jag ser att det har börjat växa! Brukar ni sätta frön på våren?