Apelsinkolakakor

I förra veckan bakade jag några snittkakor igen och dessa har jag bakat förut men inte laggt upp något recept på. Jag tycker  kolakakor är goda som dom är men för att göra dom lite extra goda och ev lite mer juliga så adderade jag lite rivet apelsinskal och saften från ca 1/4 mellan 1/2 apelsin (beroende på hur mycket apelsin man vill att kakorna ska smaka). 
 
Ingredienser:
100g rumtempererat smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet apelsinskal och ev saften från en halv apelsin
 
Skär smöret i mindre bitar och blanda med sockret och sirapen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen i 3 lika stora längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10-12 min (eller tills kakorna fått en ljusbrun färg). Snitta kakorna i lagom stora bitar och låt svalna. 
 
 
Hoppas kakorna smakar bra!

Just nu..

.. på tåget mot Malmö för att fira julen där! 

Hur tänkte ni fira jul?

Saffranskladdkaka

Jag provade att göra saffranskladdkaka igår och den blev supergod, det var heller inte alls speciellt svårt. Nästan lika enkelt som att göra vanlig kladdkaka.
 
Ingredienser:
3 ägg
150 g smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 g (2 pkt) saffran
 
 
Smällt smöret i en kastrull och ha i saffranet så att smöret får ta smak.
Vispa samman ägg och socker, dera sedan vaniljsockret och riven mandelmassa.
Rör sedan ner mjöl och salt, avsluta med det smaksatta smöret.
Häll ner smeten i en mjölad för med avtagbara kanter.
Grädda i ugnen på 200grader i 18-22 minuter.
 
Servera gärna med hallonsylt eller vaniljglass! Jag gjorde en egen liten snabb variant av hallonsylt av frysta hallon från mormor och morfar till min kladdkaka och det blev väldigt gott.
 
Lycka till

Kompis fika!

Idag eftermiddag var första gången jag hade en fika träff dvs. kompis fika! Tyvärr kunde inte två av mina vänner komma så själva iden med kompis fika blev inte riktigt av. Tanken är att man träffar nya och spännande människor när man går på kompis fika. Det fika stunden går ut på är att man bjuder in 2-3 vänner, dessa vänner tar i sin tur med sig en gäst till fikat och så fikar man tillsammans. På detta sätt får man träffa lite nya människor.
 
Vi hade inte mindre trevligt för det och jag fick träffa en ny människa jag inte har träffat förut, vilket var roligt. Så klart bjöds det på fika, te och kaffe och så klart lite sällskapsspel. En lyckad kväll helt enklelt, lite för lyckad för jag glömde ta fler kort. Det blev bara några få bilder men det gör inget den här gången, jag får ta fler bilder vid nästa kompis fika!
 
    
 
Nej nu blir det sängen för min del, hoppas att ni hade en trevlig kväll! God natt
 
 
 

Just nu..



.. har jag nyligen kommit hem från födelsedagsfirande hos mamsen och börjar baka något extra tills imorgon då jag får gäster.

The Hobbit: The desolation of Smug

Sjukt bra film att se! HAr ni inte redan sett den så se den. Jag vet skulle ha berättat om den efter jag kom hem i lördags men det blev så sent och sen i fredags åkte jag till Karlstad direkt efterjobbet. Men bättre sent än aldrig, eller hur?
 
Jag tyckte att del 2 av The Hobbit var mycket mera väldjord än den andra filmen, det var mycket mindre trams och mera fokus på detaljet som gjorde att det hela tiden var fängslande och mindre utdraget. Längtar redan tills nästa!
 

Juliga kolakakor

Jag har tänkt på detta ett tag nu men aldrig riktigt kommit till skott och provat det, men nu så äntligen. Kolakakor med kanel var en god hit, det är ett gott tips jag kan ge er. 
 
Ingredienser:
100g rumtempererat smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm kanel
 
Skär smöret i mindre bitar och blanda med sockret och sirapen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg snabbt. Rulla ut degen i 3 lika stora längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10-12 min (eller tills kakorna fått en ljusbrun färg). Snitta kakorna i lagom stora bitar och låt svalna. 
 
 
Detta är ett perfekt recept för att dryga ut jubaket med lite, det går snabbt att göra, kräver inte så många ingredienser och dom smakade juligt och gott!
 
Lycka till med bakningen!

Just nu..



.. bakas det en juligare variant av kolakakor och fikas med morsan!

Just nu..



.. är jag på bio, hörs efter filmen

Glimtar från förra året

Här kommer två glimtar från förra decembers julbak, minns ni?
 
 
 
 
Jag funderar på vad jag mer kommer att baka nu i december, jag har en del ideer som behöver finslipas och kanske kommer de bli nästa års tillbakaglimtar? Det återstår att ses, nu sängen!
 

Vilken soffa?

 
Jag var och kollade på soffa i helgen för att se vilken soffa jag ville ha, eller rättare sagt vart jag ville köpa den ifrån. Färg och ca utseende vet jag hur jag vill ha men vart ska jag köpa den ifrpn, Mio eller Em? Den ena var lite billigare men den andra verkade ha lite bättre kvalite. Varför ska jag tycka att sånt här är så svårt? Kan jag inte bara välja en och sen får det vara bra? Sån är jag med andra saker varför kan det inte vara så glasklart när det kommer till en soffa?
 
Den på Mio känndes skönare och lite mer struktur tyckte jag att soffkuddarna hade men det kanske bara är jag som går in på detaljer. Jag kanske borde fråga mamma imorgon om jag kan få låna ett måttband imorgon? Då kan jag iallafall se lite hur jag vill ha den här hemma och en hur mycket plats soffan kommer att ta, jag kanske kommer behöva en mindre? Vem vet.
 
Här är några modeller på soffor som jag skulle kunna tänka mig:
 
 
Jag vill gärna ha en soffa med både en devan och schäslong men om de blir för stort får jag nog nöjja mig med en soffa med bara devan tror jag. Är lite sugen på att börja mäta här hemma redan, undra om grannen har ett måttband? Man kanske borde gå över och fråga?
 
Vilken soffa har ni där hemma och vilken typ av soffa skulle ni vilja ha?

I lördags

Jag tänkte bara slänga in ett litet inlägg om vårat adventsmys i lördags när vi fick lite oväntat besök under pepparkaksbaket, yaaays mitt första besök i nya lägenheten. Pepparkaksbak och glöggdrickande till julmusik fick det att spridas julstämmning här hemma trots att jag inte har pyntat så mycket. Efter det så lagade vi god mat och spelade lite spel. Hur trevligt som helst! 
 
 
   
 
Såfort jag får lite mer möbler här hemma kommer jag definitivt bjuda över lite fler folk på fika och dyligt.

Inrednings tips!

Jag har nu börjat komma i ordning här hemma efter flytten men det är så tomt på väggarna tycker jag. En ide jag kom på var att köpa vykort med motiv jag gillade och sen köpa ramar till dem. Detta har nu blivit mitt nya inredningsprojekt här hemma, jag tänkte även försöka variera ramarna i olika stoekar, former samt ha två olika färger. Naturligtvis så tänkte jag med försöka hitta motiv till tavlorna som är lite större så det kanske inte bara blir vykort som motiv.
 
 
 
Detta är iallafall ett litet tips jag har till er då det ibland kan vara svårt och dyrt att hitta tavlor till ens hem som dessutom kanske inte passar ens stil fastän man gillar dem. Om man gör på detta sätt så är det också enklare och billigare att byta ut motiven mot andra som man gillar. Man kan t.ex byta ut några av bilderna när det byter årstid eller när man känner för det.

Pepparkakor

Jag har för första gången i mitt liv gjort en egen pepparkaksdeg helt själv utan att köpa färdig i affären och den blev supergod! Det var inte bara lätt att göra utan man behövde inte ha så mycket hemma heller, kryddor osv möjligtvis men det mesta andra har man redan hemma.
 
 

 Ingredienser

2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
ca 8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

 

Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget.

Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.

Kavla ut degen tunt och tag ut figurer. Grädda i 200° i ca 8 minuter.

 
Receptet jag använde tog jag från Dansukkers hemsida:
http://www.dansukker.se/se/recept/julpepparkakor.aspx
 
Jag lät min pepparkaksdeg vila nästan 48h istället så att man får en riktigt kryddig smak och jag tyckte att degen smakade lite mer än själva kakorna när de var färdiggräddade. Smaken i sig på kakorna tyckte jag inte skilde så mycket från de man köper i affären.
 
Ett tips är att kavla ut kakorna så tunna som möjligt då de sväller lite (som man kan se på bilden) ev minska lite på bikarbonatet. Man kan även om man vill ändra lite på måtten på kryddorna om man t.ex inte vill ha så mycket nejlikor i för att få en mer personlig smak.
 
Lycka till med pepparkaksbakandet

Just nu..

.. bakas det pepparkakor ^-^

Just nu

.. provar jag att göra pepparkaksdeg för första gången, får se hur detta går. Jag har tyvärr inget internet än :(

Just nu..

.. packar jag upp lite saker i den nya lägenheten med radio på mobilen som sällskap.

RSS 2.0