Kinas största högtid
Eftersom man inte firar jul här i Kina så tänkte jag leta upp lite nfo om Kinas moitsvarighet till jul. Denna högtid kallas vårfestivalen eller det kinesiska nyåret. Detta är den absolut största högtiden i Kina.
Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i våran tidsräkning. Det kinesiska nyåret följer den traditionella kinesiska kalendern sin som skiljer sig från våran. En månad i den kinesiska kalendern är en måncykel, det vill säga cirka 29,53 dygn. Det går 12 månader à 29 eller 30 dagar på ett år. Kalendern justeras med en extra månad ungefär vart tredje år. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella (och moderna) kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret.
Man firar nyåsafton med smällare och festvid midnatt medans nyårsdagen är ämnad för familje- och vänbesök. En vanlig rätt man äter under fetivalen är fisk detta beror på att uttalet av fisk är detsamma som överflöd. Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött kuvert, och många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda. Vårfestivalen är också för många den längsta arbetsfria perioden på året.
Inför nyåret städar man huset ordentligt och färgen som gäller under nyåret är rött och syns överallt. Den röda färgen symboliserar lycka och ett lyckosamt år vill ju alla ha. Röda dekorationer och lyktor hängs upp och röda pappersark med lyckohälsningar. Nyårshelgens firande pågår i tre dagar, men utgör också inledningen på vårfesten som firas i hela 15 dagar. Man smäller smällare för att skräma bort onda andar.
Kommentarer
Ingalill
Det är så kul att läsa dina inlägg Frida, bra blandning av olika upplevelser och intressant att de gör samma lab i transfusionsmedicin!
mvh
Ingalill
Trackback