Lussekatter

Idag bakade jag för första gången lussekatter med kesella, det var lite annorlunda men gick bra det med. Receptet jag använde mig av hittade jag på icas hemsida: http://www.ica.se/recept/lussebullar-med-kvarg-4404/ 
 
 
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (1 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • ev 1 1/2 dl russin
  • ca 16 dl vetemjöl
Utförande
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet.Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. 
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  4. Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Lussekatterna blev sjukt goda men jag tyckte inte att det blev en så framträdande saffranssmak så det ska jag försöka få fram tydligare till nästa gång, någon som har något bra tips?


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0