På praktiken hittills

Under min praktik här i Kina har jag hittills varit på hematologen + urinanaly samt att jag just nu gör min sista vecka på mikrobiologen.

På hematologilabbet fanns inte så mycket att göra pga att det redan fanns så många som jobbade där + studenter som praktiserade men vi lärde oss en del iallafall för en lärare var snäll och visade oss en del powerpointbilder på olika abnormaliteter i blodet. En till anledning till att det inte fanns så mycket att göra var att det endast fanns 3 mikroskop, varav 2 användes till hematologin. Precis utanför labbet så finns provtagningen som består av en lååååååång bänk där sjuksystrar sitter på rad och tar emot patienter för att ta provet. Det är sjuksystrar som tar blodproverna här till skillnad från Sverige. Så det man gör från labbet är att gå ut dit och samla in alla prover som man skall göra standardanalys på, dessa placeras i rack som sedan analyseras i en maskin. Om resultatet visar några abnormaliteter görs ett utstryk som sedan kollas på i mikroskop. Även utstryksmetoden är lite annorlunda, vi gör utstrycket med kortsidan medans de gör med långsidan. Långsidan är lättare att göra ett bra utstryck med men våran metod ger ett bättre resultat men är svårare att lyckasv med.

Urinanalysdelen har en disk vid blodprovningsbänken där dom skriver ut etiketter till patienten samt delar ut muggar för provinsamling. En liten bit ifrån denna bänk finns provinlämningen till urinavdelningen, här lämnar patienterna in allt som har med urin att göra men även spermaprover. I detta rum finns en maskin som sköter urinstickorna, helt manuellt. Om maskinen ger utslag så sedimenteras provet i en centrifug och man tittar sedan på det i mikroskop. Det finns även en sysmex maskin som gör ungefär samma sak som det man gör när man tittar i mikroskop. När jag var här lärde jag mig massor om vad man kan se i sedimenteringen, detta var rätt intressant då vi inte direkt gör detta hemma.

Beskriver bakteriologen när jag är klar med denna veckan ^-^
Kommer även berätta om allt vi har gjort under den här tiden så som socialisering, födelsedagsfirande, resor utanför Shanghai, olika besökta platser i Shanghai men även allt annat som rör vardagslivet.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0