Adventsfirande med glögg


Vi var en sväng till Ikea idag på eftermiddagene och köpte glögg och pepparkakor. Jag tänkte att det kunde vara roligt att fira advent med våra kinesiska vänner. Det vart ett väldigt lyckat adventsfirande till och med jag och Anas kände av glöggen lite, när jag tänker efter har vi inte druckigt någon direkt alkohol alls under vistelsen här så det kanske förklarar saken. Mike, Stacy och Ted tyckte glöggen var god och pepparkakorna med. Dom hade tyvärr inga lussekatterså får spara några till dom när jag bakar hemma!



Vi träffade en svensk ifrån svenska föreningen här på Ikea och pratade lite med henne. Visste inte att det fanns en svensk förening här O.O  Dom skulle ha köruppvisning på lördag eftermiddag som vi kanske ska gå och kolla på.

God natt på er!

Dormitory by night



Innergården när det är mörkt

God natt!

The walking dead


Äntligen har vi hittat en serie som vi kan kolla på och fördriva tid med! Har funderat på att kolla på den ett tag redan innan resan. Vi såg nyss de två första avsnitten och den verkar bra men tyckte att det verkade som om man redan sett det som hänt tidigare. Men nu ska jag inte dra förhastade slutsatser, tror nog den kommer bli bättre och bättre ju längr in i serien man kommer.



Skype sen sova! Snart är det två veckor kvar tills vi åker hem ^-^

Kromosom analys


Idag har jag varit på labbet för kromosom analys och PCR. De gör ingen speciell kromosom analys utan bara översiktligt för att se så att allt "ser ut" som det ska. Detta används som underlag när läkaren ska ställa diagnos, man ställer aldrig diagnos direkt utifrån denna analys. De färgar i Giemsa och kollar i mikroskop samt fotar bilden. I ett program så paras kromosomerna ihop automatiskt först och de som inte passar någonstans kan man själv sätta på rätt plats, i programmet kan man flytta runt kromosomerna lite hur som hellst tills man tycker att det ser rätt ut. Detta görs 5 gånger per patientprov.


I detta labb utförs även CD- analyser för att hitta exempelvis vissa cancrar. Analysen görs i ett instrument men själva förberedelserna av proverna görs i detta rum.

Jag får inte vara med och göra någonting utan bara titta så blir lite långtråkigt blir det i längden men man lär sig en del ialla fall.

På lunchen idag


Idag bestämde vi oss för att vi skulle äta något annat på lunchen än nublar, dumplings elelr ris så vi gick till Pizza Hut som ligger ca 10 min ifrån sjukhuset ^-^




Det var riktigt gott att äta något annat än ris eller nudlar! Dom hade även börjat julpynta, vilket var riktigt mysigt. Man möttes av en julgran när man kom in och personalen hade tomte nisse klader typ?




Nu ska Anas låna datorn lite innan vi drar och äter kvällsmat! ttyl

Plugg som det skavara


Kunde inte hålla mig längre, var tvungen att fixa spotify preimium så jag har något att lyssna på medans jag pluggar. Går ju inte att plugga utan musik! Så nu är det precis som det skavara, gammal skön 90-tals musik och plugg!

Sommarvärme i slutet av november? O.O


Idag när jag och Anas skulle gå och äta lunch på det vanliga stället så tog  vi som vanligt på oss lite varmare kläder och jag min varma mysiga bruna mössa. Men när vi kom ut på innergården till dormitory så bokstavligt badade den i sol! Det var jättevarmt, uppskattad temperatur 20 +. Skönt för oss men känns inte rätt när det börjar närma sig december.

Ska fortsätta dagen med att lyssna på lite musik och skriva klinisk uppgift så att den blir klar ^-^

Kan inte tro att det snart är december redan, ska höra med Anas om vi inte kan åka till Ikea och köpa glögg. Kom just på att det är första advent idag!

Hoppas ni får en fin första advent!

Skolarbete


Idag har vi inte gjort så mycket bara pyssalt med statistikuppgifterna och sen tagit det lugnt, hoppas jag inte får fler returer nu ^-^

Vi tänkte kolla på Tintin filmen om en timme, hoppas den är bra!

God morgon och god natt


Spelade klart för ca 1h sen och har nyss ätit frukost så nu blir det sova några timmar ^-^

Min kappa


Min kappa jag har på bilderna från Beijing köpte jag från ONLY i sun-moon-light shopping center nära Ruijinng hospital ^-^



Ikväll tänkte jag och Anas lira lite på internet cafet eftersom det antagligen inte kommer finnas så mycket tid till det under de kommande två veckorna.

Förbjudna staden


Det vidsträckta kejserliga palatset kallas den förbjudna staden, detta var hem åt kejsatna under Ming- och Qing dynastierna. Palatset och det omkringliggande området tog 16 år att bygga och det började byggas 1400. Palatset stod helt klart 1422 då det var till förfogande under kejsar Yongles.

Staden har fått sitt namn ifrån att det var förbjudet för vanligt människor att beträda området, bara den kejserliga familjen hade tillträde. Enligt en myt så ska den förbjudna staden bestå av 9999 ½v rum då ett palats bestående av 1000o rum hade varit så storslaget att det endast kunde exictera i himlen. Så att bygga ett palats med 10000 rum hade varit en förolämpning mot himlen och den härskande dynastin skulle straffas om de byggt ett.



Huvudingången till palatset kallas Himmelska fridens port efter denna är det ytterliggare två portar innan man kommer till området med de olika palatsen.

När vi var där tyckte vi det var jättestort men mycket av utrymmet användes tyvärr inte till något så det blev lite långtråkigt att bara gå omkring där, vilket var synd


Förkyld..?


Vaknade upp med världens förkylning, verkar inte som om den vill ge sig bara för att man kommit hem från Beijing.. Hoppas det känns bättre under dagen. Nu till sjukhuset!

Lama templet i Beijing


Innan vi tog tåget tillbaka till Shanghai så tog vi pendeln till ett tempel som heter Lama, det är ett stort Buddhistiskt tempel. Det var enormt och väldigt vackert, det låg i en äldre del av Beijing men trots all trafik utanför så var det harmoniskt och fridfullt inne i templet.



När vi var här köpte jag ett armband för visdom som är till oss som är födda drakar, kaniner och så något mer. Visar er en annan dag ^-^

Det är för övrigt sjukt stor skillnad mellan Sahanghai och Beijing i temperatur, ca 10c. I Beijing var det nästan minusgrader medans här i Shanghai ligger temperaturen fortfarande runt 15c, så stor skillnad O.O

Kan inte riktigt fatta att vi snart åker hem till Sverige heller, om 23 dagra åker vi tillbaka ^-^ Nu blir det sova, är helt slut efter dessa dagar på resande fot.

I Shanghai igen!


Är hemma i mitt rum nu, äntligen ^-^ 5 timmar tåg känns lite så är skönt att vara "hemma" här i Shanghai igen, snart bär det av hem till Sverige med. Inte alls långt kvar, bara ca 3 veckor. Så nu håller jag på och packar ner alla presenter och så tvätta förståss, inte det roligaste men måste göras!

Lite bilder från dagen




Sen en sista utsiktsbild, d et var väldigt vackert där och så värt att åka dit! ^-^



Och med detta säger jag godnatt, imorgon blir det hemfärd till Shanghai eventuellt en liten tripp innan det..? Får se hur det blir!

Kinesiska muren


Dagens tripp var till den kinesisak muren, det tog 1 och en halv timme med buss och det var billigt att åka dit ^-^ Jag är så glad att jag äntligen fick se muren och gå på den, det var lagom men folk där också. Fick ha vantar och mössa på mig för det var rena Sverige kylan där och blåste en massa gjorde det.

Säkerhetsmässigt så var det rätt läskigt på vissa ställen, det var lätt att halka osv. Men hela trippen dit var så värd! Hela bergsområdet där muren är i var så vackert.

Det är något fel på sidanc så kan inte ladda upp några bilder just nu :( försöker med det senare ^-^

Kina och USA

Jag sitter just nu och kollar på CCTV, en engelsk talande kinesisk nyhetskanal dom har här på hotellet. Det pratas väldigt mycket om USA och deras militära förstårkning runtomkring kina typ indonesien, japan osv.. Dom diskuterar väldigt mycket om Obamas tal han hållt om varför han förstärker den militära sidan samt väldigt mycket om hur Kina borde reager på detta.

Känner mig väldigt avskild här i Kina från info om världen i nyhetsväg osv, visst jag ahr internet men det är inte alltid allt står eller är så lätt och hitta. Det år mig att undra: vad har jag mer missat..? O.O

Tänkte ta och koppla av lite och fortsätta kolla runt på lite världsnyheter innan jag ska möta upp Anas för att ta reda på vad vi ska göra idag ^-^

ttyl BB ^-^ /´´

Smog eller bara dimma?


Sen jag kom till Peking ha jag märkt att det är dimmigare här eller som jag tycker det verkar som: mera föroreningar. Jag tror också dessa föroreningar är orsaken till att både jag och Anas känner oss lite förkykda och halv febriga på morgonen. Hoppas allt är bra med er!



Som ni ser är himmlen inte helt klar även om solen skiner, Anas tycker det är dimmigt men jag håller inte med. Vad tror/vet ni?

Förbjudna staden och palace museum


Idag har vi besökt och vandrat runt i den förbjudna staden och sett palace museum, den är verkligen enorm O.O Det är fortfarande lite svårt att greppa hur stort det är, området skulle rymma en mindre stad. Hur som hellst var det vackert att titta på och kul att se ett världs kultur arv. Jag tror aldrig jag har sett något, har vi någon sådan plats i Sverige?

Under vistelsen tog vi en massa kort, både med min iphone och med Anas kamera ^-^



Hela området var så stort och det tog ett tag att kunna gå igenom det, sen så vart det en massa turistgrupper med guide och en massa andra människor överallt som vanligt här ^-^ Det enda tråkigt med vistelsen här i Peking ät att det mesta är så påverkat av turismen, den desperata säljtekniken syns mer här än i Shanghai och involverar inte bara saker utan även turer till muren och guidade turer överallt i princip. Dessa människor kan gå en på nerverna efter ett tag men man vänjer sig snabbt med att inte ens titta på dem. Får de ögonkontakt är det kört, då är dom över en som en svulten gam.

Lite fina bilder på mig och Anas han vi med att ta också ^-^



Och med detta säger jag god natt, får se vad som händer imorgon!

God morgon ^-^


Vaknade upp med lite av en förkylning men tror dagen kommer bli bra ändå, väntar på att höra något från Anas om när vi ska börja gå. Vad det än blir vi kommer gå till så ser ni det senare ^-^

Första dagen i Peking


Denna dag gick inte direkt som planerat, tågresan gick bra och de 5 timmarna känndes inte alls så långa ^-^ Det snabba tågena här är rätt fina och det finns el till datorer osv och internet om man betalar extra men det skippade vi. Den högsta hastigheten tåget kom upp i var 306 km/h O.O Så lite snabbare än tågen hemma :P

När vi klivit av tog vi tunnelbanan och försökte sedan gå till hotellet, vilket inte direkt var det lättaste. Vi gick fel först och stannade på McDonalds för internet så vi kunde kolla på hotells.com vart hotellet låg. Sagt och gjort, kartan på hemsidan visade att hotellet skulle ligga vid en park precis bredvid den förbjudna staden. Vi var inte  så långt ifrån, kanske 4km så vi promenerade dit men hittade inte gatan elller någonting samt att folket visste inte vad vi pratade om.

Tillslut fick vi hjälp av en man som hade sitt kontor där och han lånade snällt ut en dator med internet till oss, är väldigt tacksam för hjälpsamma kineser. När han hjälpte oss kolla upp vart hotellet låg visade det sig att det skulle ligga på andra sidan den förbjudna staden och en bit in i området där, nästan vid en stor shoppinggata. Det var bara att traska vidare..

Efter mycket frågande och pekande samt vandrande åt fel håll hittade vi hotellet. Istället för att vi skulle få bo i köllaren vilket vi hade bokat så fick vi rum en våning upp. Bra för Anas, dåligt för mig. Medans jag bytte rum till ett lite fräshare rum fick Anas "lyx" varianten av dessa. Renoverat badrum med badkar och fancy rött kakel medans jag har ett större rum av den äldre varianten.. Suger lite.. Men Anas rum är inte direkt så rent och fräsht det heller.

Känns bara lite surt just nu, jag är trött och utmattad, ont i ben + fötter samt att hotellet inte direkt var som bilderna på hemsidan visade.. ok vi betalade inte jättemycket men man hade kanske hoppats på bättre.. Sen kanske det är så att jag är lite trött och irriterad just nu, jag får hoppas att det känns bättre imorgon ^-^ Då blir det upptäcksfärd!

Lite bilder från idag



Nu blir det sova ,ttyt Bb ^-^ /´´

Xujiahui


Promenaden började vid dormitoryt....

Passerade en park...


Och så en cool glob...


Sen hamnade vi..? O.O


Vi hittade ingen ryggsäck till Pekinresan imorgon men roligt hade vi! Ska definitivt spela lite mer på detta ställe, bilspelen var hur awesome som hellst ^-^ Nu ska jag ta och sova lite, upp tidigt imorgon för avfärdd mot Peking.

Godnatt ^-^ /''





"Alla rumpor kan ändras"


Snubblade över den här videon när jag kollade aftonbladet för några dagar sedan, tror ni det funkar? Funderar på att prova på det när jag kommer hem, verkar vara enkla övningar man kan göra i hemmet ^-^

http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/mode/sofismode/article13940071.ab

Nu blir det lite slösurfning innan lunch med Anas ^-^

Vinterkläder..? Inomhus..? O.O


Ja ni såg rätt! Igår var det så kallt på kvällen att vi satt och kollade på Rise of the planet of the apes i vinterkläder. Min nya mössa och halsduk var att föredra framför att vatra utan. Det börjar verkligen bli kyligare här nu. Speciellt i rummen när man stänger av acn, efter det blir rummet som en frys så ibland vaknar man och måste starta acn igen.




Som väldigt mycket av den Kinesiska klädstilen så är mind halsduk väldigt gullig med spets osv, jag valde denna för att den inte är för mycket. Fanns andra som var hur söta som hellst!

Info om studentliver här i Shanghai


Jo om man är student här i Shanghai (eller resten av Kina) får man inte vara kräsen av sig direkt. Vanligtvis bor man 2-4 personer per rum. Här är det i alla fall so, killarna bor 4st per rum och tjejerna 2-4 st och detta är det bästa dormytorit i hela Kina. Det finns andra dormitory däe dom bor 6 personer per rum! O.O

Lite svårt att greppa det där, för hemma är ju ens eget hem eller rum lite mer ens eget privata space där man kan vara ifred om man vill osv. Men så är det inte här inte, utrymmet är inte jättestort man har en loftsäng med garderob + skrivbord kombinerat med bokhylla under.

Mikes rum som han delar med Jason, Ted och en till


Själv är jag rätt glad för mitt rum med plats för två studenter och det är bara jag som bort där. Jag skulle inte kunna dela mitt rum för jag tar verkligen upp HELA utrymmet själv. Det tog inte många dagar innan inflytt förrens mina prylar var överallt.

Tänkte träna lite lätt nu sen chilla lite innan vi drar och äter så hörs sen!

Lite info om Peking/Beijing


Tänkte det kunde vara lite roligt med lite info om Peking eftersom vi åker dit på måndag, ser fram emot det! Det enda jag inte ser fram emot dock är att det tydligen ska finnas fler tiggare osv där än här i Shanghai, men jag hoppas att det inte kommer vara så mycket.

Peking är den sk "norra kinesiska huvudsatden" och är säte för det politiska och kulturella medans Shanghai kallas det ekonomiska centrumet. I centrala Peking bor det ca 7,6 miljoner människor medans det i hela storstadsområdet bor ungefär 17,43 miljoner. I Peking finns väldigt många kulturarv så som Himmelska fridens port, det kejserliga palatset och templen i den förbjudna staden. Utanför staden finns även den kinesiska muren och Minggravarna.

 

Det ska bli otroligt roligt att åka iväg och förhoppningsvis hinner vi med att se muren, det är en sak jag alltid velat se ^-^ Hotellet vi bokat ligger ca 600m från den förbjudna staden samt att det är nära till andra turist platser. Vi måste åka tunnelbana och byta från tågstationen hit men det ordnar vi, det är inte svårt att åka tunnelbana och vi har vanan inne ;)

 

Hoppas ni får en bra helg allihoppa! Min började med att tvätta inför resan, det kommer ta några dagar innan tvätten hinner torka eftersom det har ständigt regnat nu i 2 dagar. Fukten är ett faktum! Resten av helgen ska nog spenderas genom att förbereda inför resan men vi kanske har tid med en liten utflykt imorogn? Får se hur det blir ^-^

ttyl BB ^-^ /´´

Spontan spelkväll O.O


Denna fredag slutade med en spontan spelkväll i filmrummet med en massa högljudda studenter, ingen aning om hur det gick till men plötsligt var vi där och spelade vi med. Vi träffade många studenter vi känner från praktiken så det var roligt ^-^ Ska ta och kolla på någon film eller läsa innan jag lägger mig, god natt på er!

Varför man inte ska dricka vattnet i Shanghai


Det är såhär att man ska inte dricka vattnet i Shanghai så vi jlper vårat vatten, jag blev lite nyfiken på exakt varför. Vet  att det antagligen finns bakterier osv i men ville veta mer så googlade på det och fått reda på följande:

1. att vattner tydligen går att dricka om man kokar det några gånger först (inget tänker prova)
2. läste på en annan blogg att det kunde vara mycket tungmetaller i vattnet (vet inte riktigt om det stämmer)

Annars hittar jag inte någon anledning till varför ma nitne ska dricka vattnet, vet såklart att det är skadligt för hälsan men har googlat på det i över 30 min nu och allt jag hittar är drick inte kranvattnet köp vatten istället eller att det finns vatten på hotellena. Men också att kineser inte dricker kallt vatten för de anser det skadligt för hälsan så det är därför man får varmt vatten på resturanger osv om man inte ber om kallt dvs

Nu ger jag upp det här med googlandet för ikväll och tar och sover istället! God natt!

Agn praktikveckan

Vi bestamde oss for att praktisera 5 dagar i veckan redan ifran borjan sa att  vi kan aka runt och besoka olika platser i Kina. Sa som nasta vecka sa aker vi till Peking :) Sitter pa internetcafet nu sa vi ska snart ga och ata mat pa varat favvo stalle .

ttyl

Frukost


Försökte äta lite nyttig frukost idag istället för dumplings eller det brödliknande saker vi äter. Min frukost bestod av havregrynsgröt med jordnötter och en mandarin. Bör tilläggas att havregrynsgröt inte riktigt smakade som hemma i Sverige och det var inte alls gott utan någon form av sylt, har inte mycket sylt till i normala fall men det är bara saken att det borde finnas med. Detta var ett försök till annan frukost än det vanliga man köper påvägen till sjukhuset. Förutom detta till frukost äter jag ibland yoghurt, det smakar ungefär som hemma i Sverige beroende på vilket märke man köper ^-^





Detta är ett inlägg från denna morgon som jag inte hann lägga upp!

ttyl BB ^-^ /´´

Lunch och klinisk uppgiftsarbete


Nu när vi har så lång lunch här (sieista) kan man arbeta med skolarbete, själv sitter jag och gör en helt ny presentation på min kliniska uppgift. Valde ett nytt område eftersom detta är mycket roligare än urinanalys och det finns mer att skriva om eftersom man arbetar med detta nu när det inte är en massa andra studenter här ^-^ Hoppas det går bra med era kliniska uppgifter!

Åskväder


Att vakna till världens ösregn och åska är väll mysigt..?

ttyl BB ^-^ /´´

Immunologen


Just nu jobbar jag på immunologen, det är rätt kul ^-^ Jag hjälper en kille där som jobbar för att få befodran, han kommer ifrån en stad i Taiwan eller nära Taiwan. Förstod inte riktigt när han förklarade, han kan engelska men inte jättemycket men tillräkligt för att man ska förstå vad man behöver göra för att labba. Han är väldigt trevlig och förstående.



De uppgfter jag hjälper till och gör är snabbtester för syfilis, ANA, ENA och liknande. Det är likadant här som på den kliniska delen att det är flest prover måndagar och tisdagar.

En stor skillnad jag märkt på praktiken i allmänhet mellan svenska studenter och de som surderar här är att de verkligen utnyttjas som billig arbetskraft. De som har laboratorievetenskap som huvudämne har praktik i 6 månader och de som läser medicin har 1 år. Oftast tilldelas studenterna tråkigt uppgifter eller vanliga uppgifter så som på mikrobiologen så sitter de andra och inte gör någonting, utan bara sitter där. Jag kan förstå varför deras utbildning är längre än våran och att folket behöver sysselsättning samt jobb och att längre praktik är en del av det.

Kanske är det för att vi i Sverige är lite bortskämda eller bekväma av oss med våra raster och antal arbetstimmar men jag tycker detta känns fel. De flesta studenterna som vi praktiserat med har verkligen varit helt slutkörda och en som vi känner som läser medicin vill vara ledig ett tag nu för hon orkar inte mer efter att ha praktiserat 6 månader. Även han som jag jobbar med har alldeles för mycket jobb för det mesta.

Ska försöka ta lite bilder imorgon på immunologen ^-^ För nästa vecka har hinner jag inte för då är vi i Peking, vi åker på måndag. 5 timmar med snabbtåg sen så stannar vi där 3 eller 4 nätter vi har inte bestämt oss än. Det är endå rätt dyrt att åka dit, snabbtåget kostar 500kr för en enkel biljett och visst vi skulle kunna ta ett långsammare tåg för 300-400 kr men då skulle resan ta 10h :/

Annorlunda fritidsysselsättning


Idag gick jag och Anas runt lite på kvällen och tittade i olika butiker i närområdet för att hitta något typ av sällskapsspel så vi kunde ha något att göra förutom internetcafet eller kolla på film. Vi hittade ett spel som var jätteroligt som vi spelade lite ^-^ Jag hittade även ett nytt fint mobilskal.



Så nu ska jag sova lite och så blir det mer praktik på immunologen, det är räätt kul där iaf! Men han som är ansvarig för avdelningen har annu inte pratat med mig eller presenterat sig :/ Det är lite konstigt men det finns en annan som jobbar där som förklarar saker för mig osv.

ttyt BB ^-^/''

Nyöppnat matställe

När vi varit hos frisören så mötte vi upp Anas och bestämde oss för att prova ett nytt matställe som öppnat längre ner längs gatan. Det är helt galet, bara förra veckan var där ett övergivet ställe. Nu är det helrenoverat och fancy! Dom jobbar sjukt snabbt här i Kina med saker och ting!





Maten på det här stället var god och kostade inte så mycket, lite mer än det vanliga stäället vi äter på. Den sista maträtten var den jag valde och den anlände sist. Köttet i den var jättegott osv men starkt, hela maträtten var jättestark! Jag åt några chillibitar och tyckte att det var ok starkt på ett gott sätt. Sen tog jag en annan bit och trodde jag skulle dö O.O Det var så starkt att jag började gråta, det kändes som om jag hade kokande vatten i munnen. Jag kunde inte ens äta riset för det var lite ljumet men det kändes som 100 grader. Nu känns allt bra men var tvungen att köpa en glass efteråt...

Aja ska ner och kolla på film med Anas nu ^-^  ttyl BB ^-^ /''

Frisören O.O


Tänkte kolla hur mycket billigare det var att klippa sig här i Kina jämfört med hemma i Sverige så jag bad Stacy att följa med. Vi gick till en frisör precis i korsningen utanför dormitoryt, stället såg lite halv-fancy ut och personalen var hyfsat uppklädda och stylade. Stacy förklarade vad jag ville göra och vi blev visade i en bok vad allt kostade osv. Det fanns olika nivåer på samma sak, t.ex färgningen så fanns det allt ifrån 260 kr och uppåt i olika steg. Samma sak var det med klippningen, man betalade olika mycket beroende på vem som skulle klippa. Om man betalade det dyraste så var det själva managern som klippte. Det var rätt trevligt där och dom spelade massor av västerländsk radio-musik ^-^




Så vad tycker ni? Själv blev jag nöjd både med klippningen och sligningen, dom gjorde slingor i folie. Gillade till och med frisören för han pratade engelska och var väldigt trevlig, Kostnaden var billigare än i Sverige men inte med så jättemycket, självklart finns det billigare frisörer att  gå till om man vill. Anas gick och klippte sig för ca 10kr :P


No one looks like a doll..

Kreativiteten flödar just nu av någon anledning, tror det har med all inspiration som flödar just nu eller helt enkelt på att jag inte orkade göra något annat :P Men drabbades ialla fall av en inspirations-bomb och här är resultatet ^-^

 

Kanske inte det bästa jag tecknat men det hänns så bra när man får inspirationen tillbaka och den slår ner som blixten. Nu ska jag iväg och äta, sen kanske kolla på någon film?

 

ttyl BB ^-^ /''

The Bund!


The Bund, längst med floden Huangpu i Shanghai, är ett område med massor av historiska och unika byggnader. Här trängdes en gång i tiden många banker och handelshus från Storbritannien, Frankrike, USA, Ryssland, Tyskland, Japan, Nederländerna och Belgien, konsulat från Ryssland och Storbritannien men även frimurarna fanns representerade här. The Bund är beläget norr om den gamla inmurade delen av Shanghai. Detta var ursprungligen en brittisk koncession. Senare slogs brittiska och amerikanska bosättningarna ihop och The Bund blev då en internationell koncession. Under byggboomen i slutet av den 1800-talet och början av 1900-talet var The Bund något av en finansiell nav i östra Asien.

 

I och med 1940-talet huserade The Bund huvudkontor för de flesta av de stora finansiella institutioner verksamma i Kina. Efter kommunisternas seger i det kinesiska inbördeskriget, flyttades många finansiella institut ut härifrån. Många klubbar och hotell fick även de nya användningsområden.

 

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, tack vare upptiningen av den ekonomiska politiken i Folkrepubliken Kina, har byggnaderna här gradvis återgått till sina forna användningsområden. Statliga institutioner flyttades ut till förmån för finansiella institut och hotellverksamheten återupptogs där den tidigare lagts ner. En rad översvämningar under den här tiden, som orsakades av tyfoner, motiverade kommunen att bygga en hög vägg längs med flodkanten. Detta ledde till att flodbanken nu står cirka 10 meter ovan gatuplan. Detta har dramatiskt förändrat The Bund.

 

Under 1990-talet breddades Zhongshan Road, vägen som The Bund är centrerad kring, till inte mindre än tio körfält. De gröndområden som tidigare fanns har till följd av detta försvunnit.

 

Under 1990-talet har de styrande i Shanghai försökt utökat konceptet av The Bund för att främja turismen samt höja värdet på mark och byggnader i närheten. I sin utökade form, refererar termen “The Bund” (som “Nya Bund” eller “Northern Bund”) till området söder om Yan’an Road samt en del av sträckan norr om Suzhou River.

 

Även om The Bund anses vara lite av en turistfälla rekommenderar jag att Ni tar Er tid att se det. Vyn från The Bund mot Pudong nattetid är otrolig.

 

 

Här har ni lite info om The Bund som vi besökte förra helgen ^-^ Källa: http://shanghai-guide.r76.se/

 

Jag tyckte det var jättevackert att gå längst The Bund och kolla på utsikten, det var helt otroligt. Definitivt värt ett besök om man är i Shanghai. Ska snart ner och äta lunch med Anas.

 

ttyl BB ^-^ /''

Platser vi varit på i Shanghai


Skriver en liten lista över vilka platser vi varit på så ni har lite koll ;)

1. Dormitoryt - Här bor vi tillsammans med andra studenter, detta brukade vara ett hotell
2. Ruijin Hospital - Praktiken, Shanghais största sjukhus
3. Jing'an tempel - Stadstemplet som ser ut att vara i guld
4. West Nanjing Road - Stor shopping gata med Prada, Channel, Rolex m.fl.
5. East Nanjing Road - Fler affärer
6. The Bund - Turistattraktion, typ som en promenad som följer floden
7. Peoples Square - Park, tunnelbana, torg
8. Huaihai Road - Mer shopping




Vi har varit på lite andnra platser med så som fakemarknaden men vet inte vart den ligger. Sen så är platserna för dormitoryt och sjukhuset ungefärliga, det är lite svårt att se exakt vart dom ligger :P Vi har även varit vid Sinnnan Mansion, det vär där spökvandringen hölls ^-^


Idag på lunchen


Vi gick och hämtade min kappa på lunchen idag men den var för liten trots att storleken var XXL (kinesiska storlekar), detta är M i normala storlekar. Så dom sprang runt och försökte hitta en annan kappa till mig vilket tog ett tag för vissa var för små och vissa fanns inte i större storlekar, Men efter mycket om och men så hittade vi en svart som passade mig bra så det blev den ^-^ Bra service har dom iaf!

Påvägen tillbaka från sjukhuset så köpte jag något att dricka från CoCo, dom har massa teer, choklad med tillbehör, lite kaffe som man kan få både varma och kalla. Nu har de inte så mycket fruktiga drycker eftersom det är höst nu men tidigare hade dom massor med goda bärdrycker eller fruktsmaker.




Dessa dryckes butiker(?) är vanliga och det finns många olika kedjor men jag gillar denna bäst. Ska dra ner till Anas nu så får vi se vad vi hittar på denna Fredag ^-^

Ttyl  BB ^-^ /''

Sista dagen på klinisk kemi avklarad


Så nu är det äntligen fredag och den sista dagen på klinisk kemi är avklarad, på måndag blir det immunologen ^-^ Ska bli roligt! De delar rum med klinisk kemi så flyttar inte på mig långt. Den vanligaste uppgiften jag utförde på klinisk kemi var att skriva provnr på proverna som kördes, detta gjordes för att man lättare skall hitta dem som det är något fel på. T.ex om man behöver späda ett prov eller om man måste köra om det för att något resultat fattas. Efter märkning kollar jag om det är någon specialbeställning på provet typ järn eller lipider mm, dessa prover ska köras i två speciella maskiner. De andra kan man stoppa i precis vilken maskin som hellst där det finns plats. Proverna ställs i rack innan de körs i maskinen. När proverna körts tar man ut dem från racket och ställer i ställ i nr ordning, ställen rymmer 100 prover.

 

Anas är just nu på immunologen så passade på att ta lite bilder på honom när han jobbar, han jobbar med en kille som jobbar på Ruijin Hospital för att få befodran. Han ska jobba 6 månader och han har varit där hälften av tiden nu ca.

Det enda som är lite tråkigt med att praktisera här är att alla kan inte engelska och vissa av de som kan vill inte prata. Vi frågar massa om vi får prova på att göra saker och vad testen går ut på osv, de svara så gått det går de första dagarna sen tröttnar de och säger inte mer än nödvändigt. Alla är dock inte så, jag jobbar med en 25-årig kille som är jättetrevlig och förklarar gärna saker osv.

Idag var en lugn dag utan stress så man kunde gå runt och prata lite med dom andra och fråga om saker och ting, detta är nästan omöjligt på måndagar då det är som mest prover.

Kallt!

Ligger här i sängen och fryser, har acn på 30 grader så att det ska bli varmt. Det drar ifrån fönstren, dom går inte riktigt att stänga. Stänger av acn om en stund men det kommer inte dröja länge innan det blir kallt igen. Det är inte lika kallt som i Sverige men det märks att det inte är i slutet av sommaren längre, tjocktröja och kappa är vad som gäller! Det är speciellt kyligare på morgonen och kvällarna. På tal om kappor så köpte jag en idag på sun-moon-light shoppingcenter, dom hade inte min stolekt men dom skulle fixa det åt mig till imorgon. Bra service men vad kan man förvänta sig, det är inte direkt billigt att handla där. Var inte nöjd med kappan jag köpte igår och tror den färgar av sig på saker, den var inte dyr så det gör inte så mycket men tråkigt ändå. När man handlar saker här ska man alltid kollakvaliten oavsätt vad det kostar, vanligtvis så är de lite dyrare plaggen av bra kvalite om man köper av märken man känner till osv men annars kolla alltid kvaliten!



Acn är inte direkt sygg men den funkar, måste dock använda Anas kontroll för min fungerar inte när man ska höja värmen det blir bara kallare :/

En sak som bidrar till att det är kallare här nu är att de som jobbar här fortfarande öppnar fönster runt omkring i byggnaden så när man ska gå och duscha eller bara vandra i korridorerna så är det kyligt. Ibland är det till och med kyligare inne än ute på morgonen.

Idag

Har jobbat hårt idag på praktiken så känner mig helt slut. Är en helomvändning nu, förut hade vi nästan inget att göra pga att det var redan så mycket studenter som hade praktik men nu är det nästan inga studenter kvar. De studenter som fortfarande har praktike läser medicin som huvudämne och har längre praktik ön de som läser laboratorievetenskap.

Det börjar bli kallare här så måste ha acn på annars fryser jag O.O Köpte en kappa idag med men vet inte om jag gillar den..

Vi skulle köpa biljettter till Pekingresan idag men det var för tidigt så blir nästa vecka någon gång efter tisdag. Ska bli roligt att åka dit ^-^

God natt på er!

When in Rome


Idag har varit som alla andra dagar, inte hänt så mycket. Vi kollade på en väldigt mysig film, When in Rome. Även nu 30 min efter så finns fortfarande en värmande känsla. Tycker filmen var väldiggt värd att se, lite vardagsmagi och romantik på ett mysigt och roligt sätt.



God natt ^-^ /''

Vad jag köpte igår


Tänkte visa er de saker jag köpte igår, jag verkligen ÄLSKAR min väska. Struntar i om den inte är av något fancy märke eller så den är underbar. Älskar mina nya vinterskor med ^-^

Gårdagens äventyr ^-^


Efter lunchen mötte vi upp Stacy för att ta bussen till fake-marknaden. Tunnelbanan hade gått snabbare men blev närmare med buss. Väl vid marknaden mötte vi upp Mike. Både jag, Anas och Mike behövde handla lite kläder osv. Så vi tänkte att vi började här för att se vad dom hade och hur kvaliten var osv.


Det var hur mycket folk som hellst här folk, folk, folk och kläder, kläder, skor, skor, SKOR, väskor, väskor osv HELT SJUKT vad varmt det var! Huset var flera våningar högt och det fanns fler än ett hus! Denna marknad stänger ungefär vid 4a så vi var itne där så länge och vi han bara med ett hus. Men det var helt galen, har nog aldrig sett så mycket kläder och människor på samma ställe. Väldigt mycket va det som sålders här var av dåligt kvalite men det fanns en del saker. Jag köpte en väska och en plånbok/ accessoar till väskan, visar allt jag köpte i ett senare inlägg ^-^

Eftersom vi inte hittade så mycket på marknaden bestämde vi oss för att gå till The Bund som är en känd turist plats här i Shanghai. Det ligger vid floden Huangpu som avskiljer Pudong districtet från resten av Shanghai. Det var jättefint här och det är hur långt som hellst längst ån och jättevacker utsikt, man kan se alla fancy buggnader i Pudong nästan som en vy över Manhattan, fast okej något mindre. Men vackert var det! Synd bara att vi hade muket väder :(



Vi gick hur långt som hellst längst ån och kollade på utsikten och Mike berättade on byggnaderna som finns längs med The Bund och att det tillhört olika länder när de hade kolonier förr och att det nu sitter kinesiska flaggor på dem istället för andra länders för att visa att de tillhör Kina. Det var väldigt vackert där även när det var mulet.



Vi bestämde oss för att hitta någonstans att äta och sedan komma tillbaka hit när det var mörkt för att se när alla ljusen tändts osv så vi gick till den stora shopping gatan Nanjing Road. Med värk i fötterna hittade vi äntligen ett ställe där dom hade buffe ^-^



När alla var mätta och belåtna gav vi oss ut i shoppingparadiset, det var helt magiskt på något sätt. Så många shoppingcentra med butiker från hela världen med priser liknande Sveriges och väl mycket över och så mycket neonljust och människor!



Anas och Mike shoppadae loss rejält, först var vi inne i ett centra med massa kläder för tjejer men det var en aningen för dyrt och för smått för min och Stacys smak så vi bytta byggnad och där hade dom massor av snygga killkläder O.O Det var flera våningar, synd bara att dom inte hade hiss. Även om jag och Stacy inte hittade så mycket så shoppade Anas och Mike en del. Det enda jag och Stacy köpte var ett par sköna låga vinterskor, har ju inga låga vinterskor bara sånna med högre skaft på så det var ju bra ^-^

Innan vi drog hem tog vi en sista titt på The Bund



Blev ingen bra kvalite på bilderna frö det började regna och iphone är väll inte direkt den bästa men ni kan se lite iaf ^-^ Nu ska jag ner och kolla på lite film med Anas så ttyl BB ^-^ /''

Äntligen hemma


Så nu har jag kommet hem ifrån vårat lilla (stora O.O ..? ) äventyr, kl här är ca 23.30 så får berätta mer om det imorgon efter praktiken ~-^ Har vandrat så långt och sett så mycket, ätit god mat och massa annat. Hoppas ni haft en bra helg! God natt på er

God morgon ^-^


Ätit lite frukost och fixar mig lite till rix fm ^-^ Skönt att ha internet så man kan lyssna på lite svensk radio och inte känna sig helt avskärmad, så klart är det inget fel med the voice eller andra radiokanaler. Jag är bara glad att jag kan lyssna på musik. Det är inte många som gör det direkt och om dom gör det har dom inte direkt någon volym. Aja ttyl dete är något fel på internet, det är så himla segt. Så berättar senare vad vi gjort under dagen. Hoppas vårat planerade äventyr blir av ~-^

Agn smällarna


Jag fick veta vad de är som smäller och för sånt oväsen, jag frågade Anas och han sa att man har dem när någon gifter sig. Vi såg även fint pyntade bilar osv utanför hos oss. Jag tog kort på där "smällaren" varit på marken.


Har ösregnat större delen av eftermiddagen så har inte gett oss ut, lite trist och yaaay mer fuktigt. Men om vädret håller i sig så ska vi iväg imorgon och shoppa! ^-^

Tillbaka från lunchen


Så nu är jag och Anas tillbaka från lunchen ^-^ Vi lunchade på vårat vanliga ställe, dom har jsukt god mat och det är billigt! Det kostar lika mycket som att äta på resturangen här i dormitoryt men där är maten inte alls gåt, unken på något sätt :( Plus anas hittade ett kryp i sin mat en gång när vi åt där så vi slutatde äta där.

Denna resturang drivs av kineser från västra delen av Kina och de är muslimer, jag tycker dom är väldigt trevliga osv ^-^



De vardagliga resturangerna här i Shanghai är väldigt små, både köket och själva ytan man har att äta på men det finns naturligtvis andra resturanger också men då är också maten dyrare. Mig spelar det ingen roll så länge det är rent och maten är god så man inte blir sjuk eller något. Men jag tyckte det var jättek konstigt ibörjan när vi letade efter matställen, allt  var så litet och trångt och så alla dessa människor.

Aja maten lagas i en stor panna där dom flamberar den sen får man det serveras med ris eller handsträckta nudlar, det finns naturligtvis också nudelsoppor och andra saker som man kan beställa. Beställningar utanför menyn funkar det med ^-^



Anas åt stekt ris medans jag åt ris med kött och paprika, båda dessa rätter är våra favoriter och dom smakar jättegott ^-^ När man äter här får man även en soppa till, det är väldigt vanligt i Kina då man inte brukar dricka saker till maten. Ialla fall inte på de mindre resturangerna. Samma sak när vi äter på sjukhuset. Man får en soppa till eller så äter man en rätt som är som soppa som typ en form av dumplings.

Höga smällar och oljud!

Nog är det lördagmorgon alltid, man hör dessa oljud och smällar varje lördag och ibland låter det som om det är nästan utanför ens fönster >.< Som nyss, blir alltid lite skrämd av dessa.. Vet inte vad det är eller varför dom gör det. Har frågat de andra studenterna men tror inte dom vet vad jag menar. Det låter som några höga smällar följt av sprakande ungefär som ett fyrverkeribatteri eller något liknande. Ibörjan var det jätteläskigt O.O Ska försöka fråga om det igen eller kanske googla? Kanske kanske..

God morgon!


God morgon på er denna lördagsmorgon!
Jag blev väckt av städerskan kl 8a >.< Dom städar varje dag och oftast kommer hon in hit kl 8, även på helgen O.O Det var lite störande i början men som vanligt så vänjer man sig allt eftersom. Det som dom kallar städning är att dom moppar golvet, och bara de mest lätttillgängliga ytorna, ibland gör dom rent handfatet och toaletten ochd et är typ alllt så jag har en massa dam i hörnen osv :/ Hittills har jag gjort lite lätt träning samt kollat mail osv. Nu tänkte jag äta lite lätt frukost och kolla på Family Guy sedan ska  jag och Anas ska träffas vi 12 och äta lunch! Om vi går till vårat favvoställe så kan jag ta kort på det osv ^-^

Ha en bra lördag!

Praktiken och vädret


Det blev lite av ett kaos på praktiken då inte den stora maskinen som sorterar och centrifugerar proverna inte kunde registrera proverna, så allt detta fick göras för hand. Jag är glad att den stora centrifugen blev lagad dagen innan och speciellt glad att det är fredag. På Torsdagar, fredagar och lördagar är det inte lika många prover som det är på resten av veckan ca 5000-7000 (bara till kemlab) men på måndagar när det är som mest prover kan det vara upp till 10000 eller ev mer. Det är lite som i Sverige har jag märkt, när det regnar så kommer det inte så många :P Igår och i torsdag har det regnat lite men det har inte varit åska eller riktigt oväder förutom en kväll då det åskade. Men antar att det kommer. Här nedan ser ni en bild på huvudentren till Ruijin Hospital.



På tal om regn och väder, just nu när det har regnat osv har det inte varit direkt kyligt eller kallt som det kan vara i Sverige utan lite varmt. Detta har lett till att allt är fuktigt! Jag tvättade ju som  sagt för lite mer än två dagar sedan och de små sakerna torkade på riktigt idag O.O Allt här är fuktigt pga vädret, kläderna som man tvättar tar år att tårka, kläder man inte har tvättat är fuktiga samt att allt annat också är fuktigt. igår och idag är det varmt ute, varmare än det har varit de senaste veckorna. Man kan gå ut i t-shirt och svettas nästan. Lite som kvälls sommarvärme. Måste bara tillägga att ta på sig fuktiga kläder efter man duschat är inte direkt behagligt.

Mitt favvosnacks här ^-^


Älskar verkligen dessa! Det finns nåhra sorter i Sverige men inte alls lika mycket som här ^-^ Pocky <3 Det är som långa kak-pinnar med chocklad eller andra smaker. Dom är så goda! Går bra att dela med sig av också.


Testade dessa förra veckan och tyckte den med choklad och mandlar vär bäst! Den andra smakade typ mjölkte med mandlar, inte riktigt min grej. Inte för att den inte var god utan den var för söt på något vis. Det är en sak som ör vanligt här i Kina, mjölk teer, dom finns överallt O.O som smak på godis eller annat samt massor i flaskor som läsk typ.

Att tvätta..


Ja när man tvättar här har man två alternativ, tvätta för hand eller i maskinen. Förhand är oftast lättast men men jag använder maskinen till saker som är jobbiga att tvätta för hand, som mysbyxor. De tar år att tvätta för hand! Tvättmaskinen har inget varmvatten men jag brukar ta varmvatten ifrån ett annat rum som har en stor vattenkokare :P Vet borde kanske använda de vattnet till te eller nudelsoppa, men jag vill ha lite renare tvätt. tycker inte det blir lika rent att tvätta i kallvatten och använder inte maskinen så ofta heller.




Jag tvättar varannan dag ca, om man väntar längre tar det år innan man blir klar O.O Det är inte direkt hälsosamt för händerna heller. Jag har aldrig direkt tvättat kläder för hand förut så tog ett tag att lära sig :/

Ont i fötterna >.<


Efter allt spring på praktiken idag är jag helt slut, har sprungit runt och matat in prover i de olika maskineran, skrivit nr och sorterat prover. Lite mer att göra nu när de som läser 4e året slutar sin praktik snart. Stacy och några till gjorde ett form av avslutningsprov för praktiken idag. Tydligen behöver man visa vad man lärt sig både praktiskt och kunskapsmässigt.

Jag och en tjej som har medicin som sitt huvudområde jobbade lite under lunchen och sen åt vi på Subway <3 Lika gått här som hemma! Gillar den Kinesiska maten men man vill vell ha lite variation ibland :) Lunchen här är ca mellan 11.00-13.30. Kineser sover nämligen siesta, kan tyckas onödigt nu när det inte är varmt ute längre men det gör dom. På kemlabet så finns det massor att göra även på lunchen så vilade inget idag, vilket var skönt för man är ju van att ha 1h lunch. Annars har jag denna vecka faktiskt vilat på lunchen :P

Rånad!

Fick höra igårkväll att Stacy blivit rånad, någon tog hennes plånbok :( Känns ju lagom tråkigt, hon blev av med sitt id-kort, studentkort och bankort samt en massa pengar. Hon fick ringa banken och spärra kortet. Jag frågade om hon hade ringt polisen, hon svarade att det inte var någon ide för de kunde inget göra. Synd :( Men det är förståligt med tanke på alla människort som bor här osv.. :( Hon är lite skakad över händelsen och klart surt om ens plånbok blir stulen! Annars verkar hon mår bra.

Rånad!


Fick höra igårkväll att Stacy blivit rånad, någon tog hennes plånbok :( Känns ju lagom tråkigt, hon blev av med sitt id-kort, studentkort och bankort samt en massa pengar. Hon fick ringa banken och spärra kortet. Jag frågade om hon hade ringt polisen, hon svarade att det inte var någon ide för de kunde inget göra. Synd :( Men det är förståligt med tanke på alla människort som bor här osv.. :( Hon är lite skakad över händelsen och klart surt om ens plånbok blir stulen! Annars verkar hon mår bra.

Happy wedding



Jag fick denna lilla ask av en av arbetarna på mikrobiologen under min period där, hon hade nyss gift sig. Den är så söt! Inne i boxen fanns det godis ^-^ Detta är tydligen en tradition/vanlig sak man gör om man gift sig. Kanske är något att göra om man själv gifter sig?

Klinisk kemi!


Jag har varit på klinisk kemi nu i 3 dagar och allt flyter på bra, speciellt idag då det inte var så många studenter nörvarabde. Bara jag och en till ^-^ Detta innebär mer arbete åt mig, wiiiee! Har lärt mig massor av rutinarbeten osv, som hur man späder vissa prover. Man byter reagens varje morgon och eventuellt underdagen om det behövs, man kör kontroller samt kalibrering på morgonen innan analys av prover körs.

De har en stor maskin som sorterar nästan alla proverna till immunolgen och klinisk kemi beroende på vad som skall analyseras. Innan denna sortering så centrifugeras även proven och korken tas av. Alla prover går ej denna väg t.ex de akuta proverna centrifugeras i en av de två små centrifugerna och så används ett blått racket som man ställer före de vanliga grå. Så idag har varit underhållande, massor att göra!
RSS 2.0